Proč se oblékáme..?

Vedla jsem velmi zajímavý rozhovor o tom, zda se ženy oblékají kvůli sobě nebo kvůli mužům. Vy, kteří mě sledujete déle, víte, že se snažím ženy motivovat, aby se oblékaly hlavně kvůli sobě. Je důležité, abychom se dobře cítily a měly zdravé sebevědomí. Věřím, že když budeme mít rády samy sebe, bude jednodušší najít někoho, kdo nás uvidí stejně a bude nás obdivovat.

Dotyčný (muž), který se mnou ten rozhovor vedl, mi řekl, že důvod proč se ženy krášlí je dán evolučně a jde o prostý výběr partnera. Samci si od pravěku vybírají samičky, které jsou plodné. V dnešní době to platí stejně, pouze se trochu změnily priority. Zatímco v pravěku si samec vybral samici podle toho, jak moc velké má boky a prsa, dnes se muži řídí spíše ideálem krásy. I ten se mění dle dekád a dle toho na které části planety žijeme, ale tak či tak stále považujeme za plodné ženy, které vypadají zdravě, svěže, ukazují své křivky a jsou veselé. Jako ženy tedy využíváme všechny možné prostředky pro to, abychom vypadaly co nejlépe a přivábily co nejmužnějšího partnera. Těmi prostředky je sexy oblečení, líčení, podpatky....Oblékáme si šaty, které zvýrazňují naše přednosti, naši ženskost, naši sexualitu. Nebo naopak oblékáme věci, které zakrývají naše nedokonalosti, respektive to, o čem si my myslíme, že je na nás nedokonalé.

To vše je důležité nejen proto, abychom přitáhly druhé pohlaví, ale abychom se cítily lépe. Představte si situaci, že před sebou máte důležitou pracovní schůzku. Jste perfektně připravené, ale je to pro vás důležité, takže se bojíte. Co uděláte? Obléknete se tak, abyste si připadaly krásné a sexy. A proč? Protože víte, že když si tak budete připadat, tak budete na celé té schůzce působit jistěji a sebevědoměji. Tak si oblečete pouzdrové šaty, podpatky a vyrazíte. 

Důležité je také si uvědomit, že to co se dnes zdá jako krásné, už nemusí za pár let platit. Onen "ideál krásy" se mění od nepaměti. Není to tak dlouho, kdy byl svět ohromen Twiggy a mužským typem postavy. Dnešním fenoménem jsou Kardashianky a jejich napumpované zadečky, které nás ale paradoxně trochu navrací ke zdravě vypadajícímu tělu. I když zde už v extrému plastických operací.

Vlastně se to neustále opakuje. Střídavě stahujeme těla korzety, pak nosíme volné šaty...A i kvůli tomu si dovoluji říci, že "ideál krásy" je pojem, který vlastně nedává smysl. Kdo může vůbec určovat, co je krásné a co ne? Vždyť každému se líbí něco jiného. Někoho bude přitahovat žena s bujným poprsím a širokými boky a někomu se líbí sportovně vypadající ženy bez výrazných křivek. To je přeci v pořádku. Proč se vůbec snažit definovat dnes tato slova, když za rok nebo za pár let už ta slova budou znamenat něco jiného..?

Zajímavé je pro mě sledovat i to, jak se mění hranice toho, co je "vhodné" nosit, jak se oblékat a co už je "moc". V Renesanci byly ženy zavalené vrstvami spodniček a později v Empíru oblékaly jen jemné šaty bez jakéhokoliv spodního prádla, a obojí bohužel na úkor zdraví. Pokud jde o ženská ňadra, byly doby, kdy byla odhalována a nebylo to považováno za nic pobuřujícího. Vidět je můžeme na obrazech z 15. století nebo ve 20. letech minulého století na dobových fotografiích. To vše je historicky závislé na tom, jaký vliv v té či jiné době měla církev, politika a v poslední době tyto trendy a "pravidla" značně ovlivňují celebrity a influnceři. Ale historie se neustále opakuje a patrně to tak bude nadále. 

Nejvíce mě v tomto směru fascinuje období kolem Druhé světové války. Než vypukla válka, ženy nosily jen sukně a šaty a jiné boty, než střevíčky na podpatku vlastně neexistovaly. Za války se ženám povolilo nosit kalhoty i pohodlnější boty. Je logické si myslet, že kalhoty z ženských šatníku od války už nezmizely, ale není to tak. Pár let po válce se ženy dobrovolně vrátily ke staženému pasu, sukním, podpatkům a ženským rolím, aby je za dalších pár let zase s úlevou odhodily....

Budu se opakovat, ale historie se prostě opakuje. Proto si myslím, že není správné někoho soudit, za to co nosí nebo jak moc odvážnou fotku má na sociální síti.

Ale když se vrátím v původní úvaze - Kvůli komu se oblékáté vy?

Já trvám na tom, abyste to dělaly hlavně kvůli sobě....

P.S.: Letos letí tělo bez příkras a bez retuší 😉

 

 

 

Zanechat komentář